Vad är en låneförmedlare?

En låneförmedlare lånar inte själv ut några pengar utan fungerar som en mellanhand mellan dig och olika banker och långivare. Du fyller i en ansökan om lån på låneförmedlarens hemsida, låneförmedlaren tar en kreditupplysning på dig och skickar sedan ut din ansökan till sina samarbetspartners. Antalet anslutna banker och långivare varierar mellan olika låneförmedlare, men det ligger vanligtvis på mellan 30 och 40. Det är dock inte säkert att du får mellan 30 och 40 låneerbjudanden, utan det är dina förutsättningar och önskemål som avgör vilka (och hur många) långivare som är villiga att erbjuda dig ett lån.

När du har valt ett passande erbjudande tecknar du avtalet med långivaren i fråga som då betalar ut pengarna till dig. Låneförmedlaren har alltså aldrig med själva avtalet att göra, och betalar heller aldrig ut några pengar.

Info! De flesta låneförmedlare jämför privatlån, och således i regel även billån (utan säkerhet) och samlingslån eftersom de i praktiken är helt vanliga privatlån. Men det finns även specifika bolåneförmedlare för dig som ska skaffa bolån. Vill du ansöka om ett företagslån finns det även låneförmedlare som riktar sig särskilt till företagare.

För att få bedriva sin verksamhet måste låneförmedlaren ha tillstånd hos Finansinspektionen. En låneförmedlare kan antingen klassas som konsumentkreditinstitut, bostadskreditinstitut eller ha tillstånd för att erbjuda betaltjänster.

Låneförmedlare kan antingen vara fristående eller samarbeta med ett par eller flera olika banker och långivare. Det ska tydligt framgå av informationen på låneförmedlarens hemsida om de är oberoende eller förmedlar lån i samarbete med långivare, och i så fall vilka långivare det handlar om.

Fördelar med att använda en låneförmedlare

  • Större chans att få lån med bästa räntan. Långivarna som låneförmedlaren skickar din ansökan till ser att du har gått via en förmedlare och vet därför att flera av deras konkurrenter har möjlighet att få dig som kund. Detta resulterar ofta i ett så kallat ”räntekrig” mellan långivarna, vilket gynnar dig som låntagare.
  • Det behövs bara en enda kreditupplysning. Låneförmedlaren tar bara en kreditupplysning på dig, som bankerna sedan får ta del av. Det är en stor fördel eftersom flera kreditupplysningar på kort tid sänker kreditbetyget, vilket kan påverka dina framtida lånemöjligheter negativt.
  • Du jämför och ansöker helt kostnadsfritt. Det kostar ingenting att använda en låneförmedlare. Låneförmedlaren får betalt av långivarna som de samarbetar med när de förmedlar ett lån, så du som konsument betalar ingenting för tjänsten. 
  • Ger en bättre överblick över långivarnas erbjudanden. Hos en låneförmedlare sammanställs långivarnas erbjudanden så att du enkelt kan läsa på och fatta ett beslut. Det kan annars vara svårt att få överblick över bankernas räntor och villkor och förstå vad som skiljer dem åt. Det blir därför också lättare att hitta lånet med bäst ränta och villkor utifrån just dina förutsättningar.

Nackdelar med att använda en låneförmedlare

  • Något längre utbetalningstid. Det extra steget via låneförmedlaren gör att utbetalningstiden kan bli något längre än om du ansöker direkt hos långivaren. Men med tanke på de fördelar som finns med att gå via en låneförmedlare kan det vara värt att vänta någon dag extra.
  • Du är inte garanterad ett lån. Det är inte säkert att du får låneerbjudanden från alla långivare som låneförmedlaren samarbetar med, eller att du får något erbjudande alls. Det är helt upp till långivarna om de vill erbjuda dig ett lån eller inte.

Titta på det här när du väljer låneförmedlare

  • Vilken typ av lån de kan erbjuda. De flesta förmedlar som sagt privatlån (och således även till exempel billån utan säkerhet och samlingslån). Är det i stället ett bolån eller företagslån du vill ta behöver du välja en låneförmedlare som jämför det.
  • Hur högt maxbeloppet är. Eftersom max- och minimibeloppen hos olika långivare varierar, varierar även max- och minimibeloppen hos olika låneförmedlare. Se därför till att välja en låneförmedlare som förmedlar lån i den storleken du är ute efter.
  • Hur många banker och långivare de samarbetar med. Jämförelsen blir mer omfattande om du väljer en låneförmedlare med ett högt antal anslutna långivare. Och ju fler banker och långivare som låneförmedlaren samarbetar med, desto fler erbjudanden har du möjlighet att få (och chanserna att hitta lånet med lägsta möjliga ränta blir således större).

Vilken är den bästa låneförmedlaren 2024?

Sambla, Lånekoll, Enklare, Advisa och Compricer är låneförmedlarna med högst betyg på Trustpilot just nu, men värt att nämna är att antalet omdömen skiljer sig ganska rejält mellan dessa låneförmedlare. Tänk också på att ta dessa kundbetyg med en nypa salt, och att de inte ger några garantier för att du får exakt samma upplevelse av låneförmedlaren som andra kunder har fått. Men höga betyg och positiva omdömen överlag kan ge en bra indikation på vad du kan förvänta dig.

Vilken låneförmedlare som passar bäst just för dig beror också på dina personliga förutsättningar och preferenser, och vilken typ av lån du är ute efter. Är du till exempel på jakt efter ett bolån passar vissa låneförmedlare bättre än andra, och har du betalningsanmärkningar är dina chanser att få lån så klart större hos en förmedlare som samarbetar med långivare som kan acceptera det.

Vilken låneförmedlare samarbetar med flest banker?

Flest anslutna banker och långivare har Lendo, Advisa och Sambla (i skrivande stund 40), och på andra plats kommer Enklare och Enkelfinans (39). Tänk dock på att detta inte innebär att du är garanterad att få erbjudande från alla dessa banker och långivare, utan bara att låneförmedlaren jämför din ansökan med sina anslutna långivare för att se vilka som matchar bäst.

Vilken låneförmedlare är bäst om man har dåligt kreditbetyg?

Till exempel Advisa och KlaraLån samarbetar med flera långivare som har något lägre krav än andra och kan bevilja lån trots betalningsanmärkningar eller lägre inkomst (förutsatt att kreditvärdigheten bedöms vara tillräckligt god för att hantera lånekostnaderna).

Men med det sagt går det inte riktigt att utnämna en låneförmedlare som passar bäst för exakt alla som har sämre kreditbetyg. Det beror på låntagarens ekonomiska förutsättningar i stort, vilka faktorer som ligger bakom det låga kreditbetyget och vilket slags lån hen ska ansöka om.

Så ansöker du om lån via låneförmedlare

  1. Jämför olika låneförmedlare och välj den som passar bäst.
  2. Gå till låneförmedlarens hemsida och fyll i en ansökan (ange exempelvis önskat lånebelopp, återbetalningstid och personuppgifter), och skicka in.
  3. Låneförmedlaren gör en kreditupplysning och skickar ut din ansökan till sina anslutna banker och långivare.
  4. Vänta in låneerbjudanden och jämför dessa i lugn och ro (acceptera inte bara första bästa, utan ha lite is i magen).
  5. Välj ut det bästa erbjudandet, acceptera och signera avtalet.
  6. Långivaren betalar ut pengarna till ditt bankkonto (vanligtvis mellan 1 och 3 bankdagar).

Något som är bra att vara medveten om är att låneavtalet alltid tecknas mellan dig och långivaren du väljer. Låneförmedlarens roll är som sagt bara att vara mellanhanden mellan dig och långivarna, och de lånar aldrig själva ut några pengar.

Blir det billigare att ansöka via låneförmedlare än direkt hos långivaren?

Det behöver inte bli billigare att ansöka om lån via låneförmedlare, men eftersom du (förhoppningsvis) har flera erbjudanden från olika långivare att välja mellan är ditt utgångsläge bättre. Långivarna som har valt att erbjuda dig lån kommer behöva kämpa för att få dig som kund, och då är ju lägsta möjliga ränta det mest effektiva lockbetet. Därför kan ditt lån alltså bli billigare när du ansöker via en låneförmedlare än direkt via banken, där du bara får ett erbjudande.

Källor

Vanliga frågor om låneförmedlare

Finns det låneförmedlare som inte använder UC?

Ja Klara lån förmedlar lån utan UC, men det är också den enda. Och hos Klara lån kan man bara ansöka om mindre lån på upp till 30 000 kronor. Utbudet är med andra ord minst sagt begränsat för dig som vill ansöka via låneförmedlare och helst undviker UC.

Finns det särskilda låneförmedlare för bolån?

Ja, det gör det och de populäraste är Compricer, Sambla, Lendo, Lånekoll och Zmarta.

Kan företag ansöka om lån via låneförmedlare?

Ja, även företag kan ansöka om lån via låneförmedlare. Krea, Lendo, Creddo och Zmarta är några exempel på låneförmedlare som jämför företagslån.

Kostar det något att använda en låneförmedlare?

Nej, det är helt kostnadsfritt att ansöka om lån via en låneförmedlare. Låneförmedlaren får betalt av långivarna de samarbetar med.

Är en låneansökan via en låneförmedlare bindande?

Nej, din ansökan hos låneförmedlaren är inte bindande. Du binder avtalet först när du har accepterat och godkänt ett erbjudande från den långivare du har valt.

Hur lång tid har man på sig att acceptera ett låneerbjudande via låneförmedlare?

Du har i regel 30 dagar på dig att acceptera ett låneerbjudande. Sedan förfaller alla erbjudanden du har fått och du måste då ansöka på nytt.

Finns det låneförmedlare som accepterar betalningsanmärkningar?

Ja, flera låneförmedlare har samarbetspartners som kan acceptera betalningsanmärkningar. Men att de kan acceptera betalningsanmärkningar betyder inte att de alltid gör det, utan det förutsätter att din ekonomi och kreditvärdighet är god i övrigt och att anmärkningarna (i regel) är minst sex månader gamla.