Lägga om bolån

Att lägga om bolån innebär att låntagaren och långivaren byter bindningstid och/eller ränta för bolånet efter att en tidigare bindningstid gått ut. Eftersom bostadsmarknaden är i ständig förändring är också långivares erbjudanden och räntor det. Det vanligaste är att binda räntan till en fast ränta under en viss period. När den här bindningstiden väl är slut kan du välja att lägga om bolånen, kanske då också till en mer förmånlig ränta.

Lägg om bolån till en lägre ränta

Att vara väl informerad om hur räntan rör sig även när du har bundit ditt bolån är en bra idé när det väl är dags att lägga om bolånet. Har du haft en bindningstid på fem år kan mycket ha hänt och det erbjudandet på ränta som du var nöjd med för fem år sedan kanske inte längre är lika förmånligt. Jämför dina villkor med erbjudanden från andra långivare och påpeka ifall det finns skillnader.

Långivare är ofta villiga att anpassa dina villkor om du kan uppvisa att du annars kan helt enkelt flytta ditt bolån. Jämför bolån från olika banker och långivare för att förbättra din förhandlingsposition.

Omvärdera din bostad för att minska belåningsgraden

När det är dags att lägga om bolånet kan det också vara läge att göra en ny värdering på din bostad. Som det sett ut de senaste åren har bostadspriserna ökat och troligtvis kan det vara så att din bostad i dag är värd mer pengar än vad den var när du köpte den. Om din bostad vid en omvärdering blir värderad högre än vad du köpt bostaden för innebär det att din belåningsgrad blir lägre.

Tänk på! Om din bostad ökat i värde innebär det att belåningsgraden också har minskat.

En lägre belåningsgrad innebär, förutom möjligheten att baka in dyrare lån i bolånet, också att du har bättre underlag att förhandla ner räntan. Om du värderar din fastighet innan du diskuterar med långivaren har du alltså en starkare position i förhandlingarna.

Lägg om bolån och baka in dyrare lån

När du kommit en bit in på din låneperiod har du med största sannolikhet hunnit amortera på ditt bolån. När du amorterar sänks din belåningsgrad och det innebär att du har möjlighet att baka in andra, dyrare, lån i ditt bolån. Bolån har i regel lägre ränta än större privatlån som tas utan säkerhet. Att då höja din belåningsgrad när du lägger om bolånet gör att du får ut pengar som du kan betala av ditt blancolån på. Det här innebär i förlängningen att du sparar pengar, eftersom du slipper räntekostnaden från det dyrare blancolånet.